Fortællerkorps_fællesfoto_Ungdommens Røde Kors_2025

    Ungdommens Røde Kors' Fortællerkorps får støtte fra Helsefonden

    MARTS, 2025: Nyt initiativ giver mikrofonen til superseje unge, der står frem og går forrest med personlige fortællinger om at være anbragt, leve med alvorlig sygdom, sidde i fængsel eller være på flugt og bo på asylcenter.

    I Ungdommens Røde Kors arbejder vi for at give alle unge en platform og en stemme – særligt de stemmer, der alt for sjældent bliver hørt. Derfor er det fantastisk, at Helsefonden støtter vores nyeste initiativ: Ungdommens Røde Kors' Fortællerkorps.

    Der er mangeaf de unge, som deltager eller er frivillige i vores aktiviteter, der efterspørger en mulighed for at råbe op, fortælle sin historie og bruge sin erfaring til at gøre en forskel. Det vil vi bakke op om, alt det vi kan, og det gør vi blandt andet med Fortællerkorpset.
    - Jonas Wiederholt Larsen, landsforperson i Ungdommens Røde Kors

    Derfor udspringer vores Fortællerkorps af de mange sociale aktiviteter, vi laver i hele Danmark – fx på børne- og ungehjem, i asylsystemet, i fængsler og på hospitaler.

    Fortællinger og budskaber, der skaber forandring

    Med støtten fra Helsefonden kan vi lave et forløb i Fortællerkorpset for unge i forskellige livssituationer, hvor de kan opøve kompetencer i storytelling, debat og personlig grænsesætning, og dermed bedre kan træde ind i den offentlige samtale. Samtidig håber vi, at vi med Fortællerkorpset kan bidrage med unikke ungeperspektiver og budskaber på tværs af socialområder til den politiske debat.

    Et projekt som dette er vigtigt, fordi det giver unge i en udsat position en stemme. Gennem arbejdet med deres egne erfaringer er håbet, at de får handlekraft og mod til både at tackle deres egne udfordringer, men også dele dem med omverdenen, så vi får en dybere forståelse af, hvordan det er at vokse op på skyggesiden af velfærdssamfundet.
    - Lise Bonnevie, direktør i Helsefonden.

    Mød Celene, Ashkan og Isak

    En af de unge, der er med i Fortællerkorpset, er Celene på 25. Hun er studerende, og så har hun været anbragt som barn.

    Fortællerkorps_Celene_Ungdommens Røde Kors_2024

    Jeg er med i Fortællerkorpset, da jeg møder mange, der har en helt forkert opfattelse af, hvad det vil sige at være anbragt. Jeg vil gerne være med til at bryde både fordomme og tabu om at være anbragt.

    En anden er Ashkan på 22, der tidligere har boet på asylcenter.

    Fortællerkorps_Ashkan_Ungdommens Røde Kors_2024

    Jeg vil prøve at bygge bro mellem ’dem’ og ’os’. Det er fedt at få mulighed for at forklare om asylsystemet og vores hverdag på et center. Jeg føler lidt, det er mit ansvar at fortælle.

    Også Isak, der har afsonet en dom i fængsel, er med i Fortællerkorpset.

    Fortællerkorps_Isak_Ungdommens Røde Kors_2024

    Jeg er stået frem med min historie i Fortællerkorpset for at sætte fokus på de gode, resocialiserende indsatser i fængslet og efter løsladelse, der burde prioriteres højere.

    Arbejder jeres organisation også med fortællinger?

    Som en del af initiativet vil vi opstarte og facilitere en følgegruppe med andre interesserede fra sociale organisationer, der selv arbejder eller vil arbejde med fortællinger som en del af den sociale indsats. Følgegruppen skal være et uformelt sted til erfaringsudveksling og sparring. Mere information herom følger, men man er altid velkommen til at række ud, hvis man vil høre mere: info@urk.dk 

    Med støtte fra

    • Helsefonden støtter Ungdommens Røde Kors’ Fortællerkorps med 480.000 kr. over en periode på to år.